February 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Moderne trends in sportadministratie en -management

Spread the love

Een van de belangrijkste factoren die de ontwikkeling van sport in Nigeria vandaag tegenwerken, is het gebrek aan effectief management. Dagelijks worden door bezorgde en patriottische Nigerianen veel oplossingen aangedragen om ons uit het moeras te redden. Een van die oplossingen is deze tekst getiteld “Modern Trends in Sports Administration and Management”. Het is geschreven door Dr. Joseph Awoyinfa, een docent bij de afdeling Menselijke Kinetiek en Gezondheidseducatie, Faculteit Educatie, Universiteit van Lagos, Nigeria; een onderzoeker en onderwijsconsulent. Ik was de persoon die door de auteur en de universiteit was uitgenodigd om het boek te beoordelen toen het op 4 december 2008 in Nigeria aan het publiek werd gepresenteerd.

Volgens Awoyinfa is het over de hele wereld een waarheid dat sport nu een referentiepunt is dat niet langer kan worden genegeerd in verschillende sectoren van de economie en levenssferen. De auteur voegt eraan toe dat deze tekst dus kritisch kijkt naar actuele kwesties in de sportadministratie en -management, waarbij hij stilstaat bij theorieën en principes van moderne trends in sportadministratie en -management zoals leiderschap, organisatie, planning, motivatie, etc.

De tekst bevat 16 hoofdstukken. Hoofdstuk één heet “het concept van sportmanagement”. Hier zegt Awoyinfa dat management een concept is dat verschillende dingen inhoudt voor verschillende mensen op verschillende tijdstippen, wat leidt tot een veelvoud aan definities. Hij legt uit dat management op verschillende manieren wordt omschreven als een kunst, een wetenschap, een persoon of mensen, een discipline en een proces.

Deze auteur legt uit dat sportmanagement als kunst draait om het uitvoeren van sportorganisatorische functies en taken door middel van mensen; terwijl sportmanagement als wetenschap gaat over het vaststellen van sportfilosofie, wetten, theorieën, principes, processen en praktijken. Volgens hem wordt sportmanagement als organisatie gedefinieerd als een middel om formele structuren en een vestiging te creëren op basis van een missie, doelstellingen, doelen, functies en taken.

Awoyinfa zegt dat als een persoon of een groep mensen, sportmanagement kan verwijzen naar het hoofd alleen of naar al het senior personeel, de commissie, enz .; terwijl management als discipline een vakgebied is met verschillende vakken en onderwerpen. De auteur licht toe dat sportmanagement als proces gaat over een systematische manier van doen. Awoyinfa belicht managementfuncties in de sportadministratie zoals plannen, organiseren, personeel, regisseren / leiden, controleren, coördineren, budgetteren en evalueren. Over wie een sportmanager is, leert deze auteur dat een sportmanager iedereen op elk niveau van de sportorganisatie is die leiding geeft
de inspanningen van andere mensen om op sportief gebied de doelen van de organisatie te bereiken.

Hoofdstuk twee is gebaseerd op het onderwerp evolutie en trends in het denken over sportmanagement. Hier onthult Awoyinfa dat de ontwikkeling van gedachten over sportmanagement teruggaat tot de tijd dat mensen voor het eerst probeerden doelen te bereiken door samen te werken in een groep. In zijn woorden: “Er werd serieus nagedacht over en getheoretiseerd over managen vele jaren voor het aanbreken van de twintigste (20e) eeuw, die het begin markeerde van het moderne denken over sportmanagement. Grote inspanningen om theorieën en principes van sportmanagement te ontwikkelen, begonnen al vanaf het begin twintigste (20ste) eeuw met het werk van Frederick Taylor en Henri Fayol De industriële revolutie van de negentiende (19de) eeuw vormde waarschijnlijk het klimaat voor deze zeer serieuze theorievorming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *